Skjortklänning!

Ojojoj alltså! Så många skjortklänningar jag såg under den gångna modeveckan i Köpenhamn! Både på utställare och besökare men framför allt bland de visade plaggen. Om jag skulle välja ETT förhärskande plagg som det övervägande intrycket, måste det bli skjortklänningen.

Och lycklig är jag! Alla som känner mig, vet att jag i princip alltid sjunger mina älskade skjortklänningars lov. Det finns nog knappast något annat plagg som är så användbart och multifunktionellt som just en skjortklänning. Dressa upp eller ner, allt beroende på hur den stylas: ihop med sneakers och jeansjacka (som under det eviga springandet på modeveckan), eller med en stilett och rejält maffiga smycken för mer festliga tillfällen. Känslan av att vara ”klädd” i en skjortklänning är dock alltid total oavsett tillfälle. I bild ser vi nué notes säljare bära deras variant av skjortklänningen med sjalkrage, i omlott och i rakt snitt. Nästan som en arbetsrock.

nué notes
nué notes
Variation på samma tema, utan ärm. nué notes
Variation på samma tema, utan ärm.
nué notes

Samma märke visade även en festvariant, blankt crèmefärgad. Notera de rispade kanterna på sjalkragen som ger en opolerad och rå känsla. Vill man skapa mer form är det enkelt – bara att bälta skjortklänningen!

nué notes
nué notes

Armoire Officielle, ett företag med tydlig profil, enkla modeller i sköna naturmaterial, visade även de skjortklänningen som stapelvara i garderoben inför kommande säsonger. På bild ser vi (knappt!) Nina, sälj- och marknadsansvarig för Armoire, i deras rutiga bomullsklänning av typiskt snitt:

Armoire Officielle

Den här tycker jag är en rolig variant på den annars ganska så enkla skjortklänningen, sydd i olika fält med avvikande tyger, samt i smoking-modell, från Jaeha. Avvikande tyger i olika fält är annars något av en specialitet för märket. Även Rodebjers skjortklänning använder ränderna för att skapa effekt.

Jaeha
Jaeha
Rodebjer
Rodebjer

Frackbröstade skjortklänningar sågs en hel del av, bl.a från Rodebjer och danska Second Female.

Rodebjer
Rodebjer
Second Female
Second Female

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och så den helt ”vanliga” skjortan som klänning. Här från Selected och tyska Nadine H:

Selected
Selected
117
Nadine H

En annan absolut klassiker i sammanhanget är ju så klart skjortklänningen i denim. Här i en mjuk, skön variant från Twist & Tango. Som ni säkert inte har undgått, gick mässans färgtema övervägande i blått. Allt från ljusaste jeansblått till dovare stålblå toner. Så nej, det är inte bara min egen fallenhet för blått som dominerar mitt bildval, utan det VAR faktiskt så! 🙂 Dock fanns så klart även andra färger, som rött, här i en löst skuren skjortklänning utan knäppning från Veronica B Vallenes.

129
Twist & Tango
Veronica Vallenes
Veronica B Vallenes

Vill man, kan man så klart välja lite annorlunda material i en skjortklänning, som här i skinn av Karen by Simonsen, samt även Turnover:

Karen by Simonsen
Karen by Simonsen
Turnover
Turnover

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av några av mina egna högt älskade skjortklänningar:

Mias egen skjortklänning. Glencheckrutig bomullspoplin i en vid, lös modell med rundat ryggok och motveck bak för ökad vidd. V-ringad med ståkrage och snibbig manschett på ärmen. Superskön i hettan!
Mias egen skjortklänning. Glencheckrutig bomullspoplin i en vid, lös modell med rundat ryggok och motveck bak för ökad vidd. V-ringad med ståkrage och snibbig manschett på ärmen. Superskön i hettan!

Jag gillar att ha sneakers till mina skjortklänningar, de blir mindre damiga då. Här är mina egna varianter under modeveckan:

082

092

173

 

 

 

 

Förutom den löst skurna, är min favoritmodell denna, gjord i den klassiska 70-talstappningen med många detaljer – påsydda fickor med slå och även knapp- och ärmslå. Jag gillar att sy med avvikande tråd och ha avvikande färg på knapparna. En petrolgrön, sval och skön i poplin med avvikande blekt citrongula knappar, samt en i Marimekkotyg, med solgula knappar. Gult är en underskattad färg enligt mig.

skjortkl6skjortkl7

 

Här är jag i en annan skjortklänning för några år sedan på planet till NYC. Inte så lite flygvärdinnestuk med sina blå/röd/vita ränder!

032
Bilder Copyright Mia Berg/Stilverket

0 comments on “Skjortklänning!Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *