PAISLEY! Äntligen! Dandyn äro tillbaka!

Till min enorma glädje, annonserade danska PEJ-gruppen under sin senaste trendföreläsning, återkomsten av ”Dandyn”! Och med den, även det så stiltypiska paisley-mönstret. Och för alla äkta dandies spelar just mönster och material en avgörande roll. Enklast om man vill leka med dandyismens stiluttryck är att mixa det klassiska paisleymönstret med t.ex. en sammet, gärna krossad. Paisleyn har jag sett en hel del i vårens och sommarens kollektioner, i både blusar, klänningar och byxor.

dandy

På bilden ser vi en modern dandy från Gucci´s höstvisning. (Bild Senatus/Gucci)

Dandyn – en stil jag själv vurmar för och som daterar sig tillbaka till mitten av 1800-talet. De som först gjorde stilen berömd var bl.a. ”Beau” Brummel, eller som han egentligen hette; George Bryan Brummel. En dåtida ”shopaholic”, en brittisk överklassyngling som satte sprätt på sitt arv och i princip inte gjorde annat än att roa sig med nya klädinköp. Andra Dandies var Lord Byron och så klart även Oscar Wilde.

Ett mycket enkelt sätt att få dandy-smak på en outfit är helt enkelt att som på bilden, knyta en kravatt! Använd vilken tunn sjal som helst, gärna en med volym, och knyt en vanlig rosett i halsgropen. Ursnyggt till kavaj.

 

Vesta Tilley

 

Det var faktisk även populärt för kvinnor att anamma dandy-stilen under denna tid. Här är ett lysande exempel på en originell dandy, Miss Vesta Tilley, som var varietéartist och uppträdde som man.

Ett absolut måste för den äkta dandyn är som på bilden, en lårlång, figursydd kavaj, gärna i paisleymönstrad sammet!

 

 

 

 

 

 

 

GESTUZeveningpyjama

På bild en ”evening pajama” i just krossad sammetsvelour från danska Gestuz. Och då inte krossad på det där hemska, fula 90-talsviset utan den mjuka, fina sammeten vi ser mycket just nu. (Bild Gestuz)

Väldigt mycket dandy-känsla i denna outfiten – rökrocksstuket med bred, lågt skuren sjalkrage, knytskärp och vidd i kavajen ihop med en rak byxa är oerhört tacksam silhuett för fest. Para ihop med en högklackad remsandalett!

 

 

 

 

 

 

 

 

Själv blev jag inspirerad till ett par byxor i paisley med infällningar i enfärgat runt vaden, lite som på 70-talet – ett årtionde som även det vurmade för dandyn. Här i kombination med en mönstrad blus i samma färgskala och ett vintage-bälte från 80-talet. Framåt sommaren använder man byxan med en hippie-inspirerad sandal i läder, kanske med stora stenar på! De andra byxorna är i samma stuk, med bred bård i nederkanten, den första från Åhléns, SEK299 och den andra från Anthropologie EUR113.

paisley

 

justcavalliPaisley-mix funkar även ypperligt bra om man vill haka på den starka 70-talstrenden som råder nu. Mixa och blanda mönster, håll samma färgskala om du är osäker. Mixa in spets bland sammet och mönstrat och toppa med någonting med frans, ens väst eller en väska så är du hemma i stilen som dandyfierad nutidshippie!

(Bild Senatus/Just Cavalli)

 

 

 

 

 

 

 

0 comments on “PAISLEY! Äntligen! Dandyn äro tillbaka!Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *