Om utseende och mod.

Mod!

Mod. Det krävs en stor portion mod att lämna det trygga. Att bege sig ut i det okända. Det är precis vad många av mina kunder gör – de lämnar sina säkerhetszoner och beger sig ut på djupt vatten. Visst, det handlar ju ”bara” om nya kläder kan man tycka. Men i ett längre och djupare perspektiv handlar det om så mycket mer. Att förändra sitt liv. Att göra nya val. Val som är bättre för en själv.

För ett tag sedan fick jag ett hedervärt uppdrag av Ina Nissen. Ina driver Mina Medical AB.

Mina är ett Limhamnsbaserat företag som jobbar med Aspire-metoden – en ny viktminskningsmetod, tänkt som alternativ till gastric by-pass. Alltså inte bara ännu en bantningsmetod, utan ett seriöst alternativ för kraftigt överviktiga.

Att få en gastric by-pass-operation är ingen barnlek, och ofta uppstår komplikationer. Om man ens är lämpad för operation till att börja med! Många kraftigt överviktiga klarar inte av att gå ner de kilon som krävs för att kunna bli opererad. Eller så lider de även av diabetes, vilket är en högriskfaktor vid alla operationer. För att inte tala om det sociala stigmat en gastric-operation innebär! Vem kan sitta på sitt jobb och tugga på en centimeterstor bit gurka en gång i timmen?!

Nåväl, för denna grupp människor finns nu ett alternativ kallat Aspire. Ett betydligt enklare ingrepp och du kan gå hem samma dag. Principen är att man TÖMMER ut maginnehållet en stund efter man ätit och kroppen tillgodogjort sig näringen den behöver.

Jag vet, det låter helt galet enligt alla teorier om hur det inte räcker att bearbeta symptomen. Det fina i kråksången är att man även påbörjar ett KBT-program, där man får hjälp att bearbeta ORSAKERNA till sitt matmissbruk. Jo, det ÄR ett missbruk! Och som alla missbruk, är även matmissbruk nedärvt både genetiskt och av miljöpåverkan.

Mitt uppdrag skulle bli att jobba med en av Mina´s kunder. Låt mig presentera Lotta!

030kop(bild Mia Berg)

Lotta har länge tampats med matmissbruk och på 140-kilosstrecket tog hon tag i situationen med hjälp av Aspire och har idag gått ner över 60kilo. All heder åt dig Lotta! Kroppsligt är hon i mål men arbetet med medvetandet har bara börjat. Och det är den resan som fascinerar och som innebär den största förändringen i hennes liv. Att jag nu får hjälpa Lotta att återupptäcka sig själv och sina möjligheter är en mycket ödmjukande erfarenhet för en liten kaxig en som jag.

föreefter(bild Lotta Frisk/Billy Lindberg)

När man i skobutiken står med en person som aldrig burit högklackat i sitt liv, som där och då får en aha-upplevelse och som säger till mig: ”-Tänk att JAG! Tänk att jag skulle få allt detta! Gå runt här i höga klackar!” Jag var snabb att fylla på med affirmation och frågade om hon såg de lystna blickarna från varenda en av de andra kvinnorna i butiken? Lotta är lång. Långa, smala skitsnygga ben, kort sagt en kropp som många kvinnor avundas. Hon tittade på mig högst misstroget och log lite generat. Jag tror inte min poäng gick hem just där och då, men det kommer …

två1

(bild Mia Berg)

Lotta beskriver sin förändring som att slippa ur ett fängelse. Fängelset som är ens kropp och som man inte slipper undan. Om hur man kommer till en gräns där man inte längre anser sig värd att ens försöka se bra ut. Ens för sig själv. Hur små detaljer kvittar när man på det stora hela taget hatar allt man är. En inställning som många med Lotta burit runt på i en herrans massa år och som inte bara är att lägga av sig ihop med vinterkappan. Att så småningom slippa även dessa tankar, som även de utgör ett fängelse, är målet. På vägen behöver man hjälp. Mycket hjälp och olika sorters hjälp. En sorts hjälp är den påtagliga som jag kan bidra med.

Att ge Lotta de där aha-upplevelserna, som den i skoaffären eller den hemma framför spegeln när vi provade igenom Lottas kläder och tittade på hur olikt samma plagg kan uppföra sig enbart beroende på hur du kombinerar det. Men det är en sak att se sig själv i spegeln och tänka ”Aha!” – en helt annan att VERKLIGEN, djupt inom sig TRO på det man faktiskt ser. Och sedan dessutom kunna genomföra det på egen hand. Kroppsuppfattning är något av det svåraste att bearbeta. Det är ofta ”skador” som sitter sedan barnsben i många fall, och kräver ett konstant, långvarigt och medvetet arbete att bli kvitt.

fem1(bild Mia Berg)

Nåväl, Lotta har blivit utvald som ansiktet utåt för Aspire-metoden och i dagarna plåtade vi Lotta inför reklamkampanjen då metoden ska lanseras i USA! Jag stylade kläderna och Annakarin Sjöberg, världsberömd stylist som jobbat med t.ex. Madonna, fixade Lottas fina hår/mejk.

060koplit

två3(bild Mia Berg)

Vi plåtade kampanjen nere på Friisgatan i Malmö, en skön gata med typiskt malmöitiskt gatuliv, med sin mix av udda och kul människor, raw-foodcaféer, duvor, cyklar, tatuerare och diverse excentriska, äldre butiksinnehavare i morgonrock … Och även lite i Pildammarna, en av Malmös skönaste parker.

tre1(bild Billy Lindberg)

Fotograf för dagen var duktiga Billy Lindberg, som verkligen fångade Lottas nyfunna skönhet, glädje och energi! www.billylindberg.se/

Så tack till alla som hjälpt till att göra Lottas utsida ännu finare! Det är så här vi vill jobba – med ”VANLIGA”, RIKTIGA MÄNNISKOR, med vanliga och verkliga behov!

065koplit

 

0 comments on “Om utseende och mod.Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *