Om att återfå lusten

”Du anar inte hur många år sedan jag tyckte att det var kul att shoppa! Och nu efter Malmö-helgen ser jag fina klänningar överallt.” Så inleds ett mejl från min senaste kund, Samantha, som kontaktade mig i början av sommaren.

Samantha kommer ursprungligen från Italien men bor numera i Stockholm och driver egna företaget Al Dente. I företagets två kök lär Samantha ut äkta italiensk matlagning. Hon har även givit ut en bok för Norstedts, och har en andra på gång. Och som om inte det räckte, har Samantha även nu planer på att börja göra web-tv. Allt detta sammantaget fick henne att börja fundera över sin image. Hur mycket stämde hon själv in i bilden av matglad italienska som ska förmedla livsglädje och passion? Alltid klädd i jeans och tröja – föga personligt och knappast ens bekvämt i ett kök, åtsittande jeans som man blir varm och svettig i. Samantha insåg att hon behövde hjälp. Bild Vinnet/IcaKuriren

sam1sam2

 

 

 

 

 

 

Vi talades vid länge och väl under flera tillfällen och jag fick en tydlig bild av vad vi skulle kunna göra ihop. Så en helg i augusti kom Samantha ner till Malmö för att träffa mig och min samarbetspartner Annakarin Sjöberg, mycket välrenommerad hår- och mejkup-artist som vunnit flerfaldiga priser utomlands.

Så träffades alla på Samanthas hotell och började samtala kring ett tema. Vi enades om att det vi ville lyfta fram hos Samantha var hennes ”italienskhet”, sensualismen och kvinnligheten som vi nordiskor så avundas italienskorna. Redan på ett tidigt stadium kom vi överens om att ALLT behövde ett lyft; glasögon, hår, mejk och kläder. Alla bilder nedan Mia Berg/Stilverket

IMG_20140822_13072020140822_130435

 

 

 

 

 

 

 

Vi startade så med håret. Samantha hade ett halvlångt, slingat hår som kändes ganska så trött. Slingorna gjorde att det såg rödfärgat och lite slitet ut, och Annakarin började med en chokladbrun färg, och sedan klippte hon upp längderna och fjädrade ut håret runt ansiktet för att mjuka upp intrycket. En lättskött frisyr som man själv snabbt fixar snygg hemma med en plattång!

20140822_14480120140822_142302

 

 

 

 

 

 

 

Och mejken då? Till vardags mejkar sig Samantha väldigt sällan eller ens aldrig … Ja, jag har träffat fler än en kvinna som anser mejk jobbigt och att det tar för lång tid. Det behöver inte vara så – hitta en teknik som funkar för dig och träna på den så kan du lägga en dagmejk på tio minuter. Annakarin valde att inte lägga täckande underlagscrème, då Samantha fortfarande hade fin solkysst sommarfärg i hyn efter Italien-semestern. Hon fick endast lite täckande concealer under ögonen och runt näsvingarna. Annakarin valde ett starkt rosa rouge som piggar upp och ser fräscht ut. Ögon sotades både på ovanlock och i yttre ögonvrån på underlocket också, vilket Samantha själv aldrig gör. Mascara som formar och ger färg öppnar upp ögat, vilket är tacksamt när man bär glasögon. Avslutningsvis valde Annakarin ett aprikosfärgat läppstift som tog upp den fina kulören på Samanthas naglar. Här ser vi det färdiga resultatet:

20140822_15422120140822_151424

 

 

 

 

 

 

 

Fixad i hår och ovan vid fin mejk, var Samantha redo att ge sig ut en första runda på stan i Malmö. Målet var nya glasögon och uppdatera sminkarsenalen. Samantha provade en del olika glasögon och fastnade för ett par som var ganska fyrkantiga men lite uppåtsträvande, vilket är bra till hennes ögonform. Vi hade redan innan bestämt att vi skulle försöka hitta en ljus och lätt båge som lyfter intrycket istället för att tynga ner, som Samanthas mörklila och ganska kraftiga båge gör. Här ser ni en del av det vi provade igenom, den första modellen är bra och rolig i formen, men lite för mörk, även om den harmonierar fint med Samanthas egna färger. Den andra blev för ”droopy” – den drar ner hennes ögon och ger ett ledset intryck. Tredje modellen började vi närma oss vad vi ville ha, och den fjärde var riktigt bra! För Samanthas del är det viktigt att köpa en båge med ”kläm” över näsryggen, eftersom den är väldigt smal, och glasögonen ofta rasar ner längs näsan annars.

 

20140822_17080020140822_17050320140822_17005520140822_164544

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagen gick fort, och avslutades med att shoppa loss ett nytt gäng sminkprodukter som vi tog inspiration av från Annakarins mejk; en s.k. BB-creme, två ögonskuggor i mörk duvblå och petrolgrönt som blir fina att sota. Vi valde ett aprikos rouge, för att bibehålla solglöden lite längre, samt ett aprikos/korall läppstift med mycket glans i.

Morgonen därpå mötte jag upp Samantha tidigt på hennes hotell och fixade håret, plattångade det och lade ny mejk med hennes egna nyinköpta produkter, så hon kunde se hur de funkade på. Inga konstigheter, en lätt BB-creme (mellanting mellan underlagscrème och fuktcrème), lätt sotade ögon i den duvblå nyansen, mascara och även rouget mycket lätt för ett naturligt ”osminkat” intryck. Sist det fräscha aprikosfärgade läppstiftet.

20140823_100120

Nu var det så dags att bege sig ut och hitta klänningar! Fokus skulle nu ligga på en kvinnligare, mer sensuell och personlig klädstil än de tidigare jeansen och tröjorna. V i gick till FOLK, en av de i mitt tycke bästa butikerna i Malmö för just färgstarkt, kvinnligt mode som passar oss över tjugofem år … Samantha började prova och det tog inte många minuter förrän hon SÅG! Hon såg exakt det vi hade pratat om att vi skulle ta fram i henne! Hon såg sig själv som den härliga, färgstarka och personliga kvinna hon ÄR, men som hon länge och effektivt dolt i sina ”bekväma” kläder. Hon provade, och provade, och provade och njöt hela tiden! Det blev en hel del klänningar kan jag säga!

Förutom klänningarna, bestämde vi att tillverka en rad olika förkläden, att ha i köket, på kurser och under plåtningar. Färgstarka förkläden att matcha eller missmatcha klänningarna med. Och nästa omgång bilder ni får se, kommer Samantha även att bära Stilverkets egen produktion av otroligt sköna och bekväma t-shirtklänningar, vilka lätt dressas upp eller ner beroende på sammanhang. Lika bra på jobbet som på middagen efter!

Men nu ska jag visa lite av det vi provade i butiken. Vi valde att fokusera på V-ringat, gärna med mjuka draperingar, vilket passar jättebra till Samanthas fint kurviga figur. Tyger med tungt fall, som jersey och viskos gör sig bäst i dessa modeller. Som ni ser, är det snyggt med stora halsband till (Samanthas eget)

Jag hoppas ni blivit lite inspirerade av Samanthas nyfunna kvinnlighet! Det blev jag i alla fall – lika underbart varje gång jag lyckas att få en kund att i sig själv se det jag ser i dem! Tack Samantha!

20140823_12001120140823_11422420140823_12185320140823_12191220140823_12055920140823_114512

 

 

 

 

 

 

 

0 comments on “Om att återfå lustenAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *