northmodern designmässa

Den första mässan jag vill ge en rapport från är northmodern, den danska möbel- och designmässan vilken Stilverket samarbetar med i egenskap av svensk agent.

Mässan går av stapeln två gånger om året på Bella Center i Köpenhamn. Den har som mål att förena nordisk design med hållbar livsstil och tar sin inspiration från Danish Modern, en designrörelse med Arne Jacobsen och Poul Henningsen i spetsen.

Det skandinaviska inslaget är så klart övervägande, både bland deltagande utställare men framför allt i synintrycket. Montrarna är i de allra flesta fallen rena, avskalade, ljusa – allt det som vi är vana representerar det nordiska stiluttrycket.

Ska vi prata trender så är helt klart FÄRG på väg att ta upp kampen med neutralerna, även inom inredning. Vi har ju sett en motsvarande trend de senaste åren inom modet, där fler och fler designers väljer att gå ifrån svart/grå-skalan för att istället satsa på färger. Samma trend ser vi nu inom inredning. I alla fall bland trendsättarna och på mässorna. Det lär väl dock ta en stund innan Svensson överger sina evigt vita väggar. Eller hemska tanke, vågar sig på att faktiskt tapetsera ETT HELT RUM, istället för en liten försiktigt målad fondvägg …

Nu är ju då inte JAG direkt minimalistiskt lagd i mitt eget stiluttryck, det kanske ni redan märkt, utan mitt motto är väl snarast ”mer är både mer och bättre”. Eller som jag också brukar säga: ”Det kan aldrig bli för mycket, det kan bara bli fel!”

Så när jag går runt, är det kanske snarare det o-skandinaviska, det komplicerade som drar min blick till sig. Och det finns så klart representerat även det på mässan. Tack och lov! Enfald är trist … Inlägget är i två delar: en om färg och en om neutraler. Njut och inspireras!

Det allra första som mötte blicken i första utställningshallen, var GRÖNT! Grönt överallt! Allt från isiga puderpasteller, över milt lindblomsgrönt till skrikigt 70-talistiskt gräsgrönt. Jag gillar grönt. Här ses danska Paustian med en hel rad småmontrar med olika inspiration.

135

 

 

 

 

 

 

De starka färginslagen fortsatte. Även dessa pallar från Paustian

137

 

 

 

 

 

 

Korall! Denna fantastiska kulör som kan vara både mild, bränd och vibrerande stark! Här ser vi den i inslag från finska Muuto, i skön kombination med neutraler i form av olika grå; grafitgrått via lavendel till blekaste isgrått. (Muuto  = finska för ”nytt perspektiv”)

139

 

 

 

 

 

 

 

Starka kulörer! Här i en serie 50-talistiskt inspirerade skålar från Normann.

141

IMG_20150123_150132

 

 

 

 

 

 

 

Keramik är alltid ett trevligt element att ha inomhus. Dessa i sköna, milda färgskalor och mjuka former kommer från norska MENT. Företaget drivs av de två systrarna Sidsel och Ingvild, vilka designar och delvis tillverkar sina produkter i en gammal fabrik i Fåberg, utanför Lillehammer i Norge.

IMG_20150123_150409IMG_20150123_150520

155

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peruanska textilier har varit i ropet ett tag och de är tacksamma att mixa upp vår skandinaviskt strama, neutrala inredningsstil med. Dessa från Chola. (Chola = icke nedsättande term om person av blandad härkomst i Sydamerika)

IMG_20150123_151022

 

 

 

 

 

 

 

Glas och porslin i organiska former och de ”rätta” kulörerna.  Älskar genombrutet porslin! Från svenska Living Story med showroom i Åstorp.

IMG_20150123_150710177

 

 

 

 

 

 

 

Musik tar upp en stor del av nutidsmänniskans liv. Och varför ska man behöva hålla tillgodo med ful teknisk utrustning? Med på mässan var företaget Artcoustic som tillverkar just o-fula högtalare. Allt handgjort och individuellt testat. Skräddarsydda lösningar med personliga motiv är deras specialitet, perfekt för kontor, hotell eller butik.

IMG_20150123_150852

 

 

 

 

 

 

 

Så några prylar för kidsen. Den första en ryggsäck och lunchbehållare från norska Blafre. Den coola, svarta teepeen kommer från Babylab.

150182

 

 

 

 

 

 

För att avrunda vill jag ge en liten inblick i något som tar upp en mycket stor del av min tid – sybehör! Här från butiken Handler, bakom Magasin du Nord i Köpenhamn. En helt vansinnig butik fylld med band, fjädrar, knappar, blixtlås, applikationer och bältespännen, ja allt som hör sömnad till! Butiken är bokstavligen fylld från golv till tak och ett måste för alla syfrälsta. Köpenhamn är bara bäst!

IMG_20150123_150942

 

 

 


 

0 comments on “northmodern designmässaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *