northmodern – del 2

Så har jag då kommit till alla neutraler som visades under northmodern. Denna i Skandinavien så högt älskade färgskala. Eller färg och färg förresten, neutraler är inte ens det. Det finns, som ni säkert vet, bara fyra färger – de fyra grundfärgerna rött, gult, grönt och blått. Enligt äldre skolor vill säga, de mer moderna hävdar bara tre, grönt är enligt dem en blandning av gult och blått och därav ingen grundfärg. Allt annat, som orange, turkos eller lila är kulörer som i sin tur har nyanser. Lite färglära där också, kan aldrig skada …

Bägge inriktningarna är dock överens om att svart/vitt/grått inte är färger, utan just neutraler. Det kanske man vill tänka på när man klär sig i dem … Men det är ett annat inlägg!

Neutralerna är som sagt oerhört populära inom inredning här i Norden, och kanske av helt naturliga skäl! De avspeglar vår omgivning. Vi som lever med ljus och sprakande färger endast ett par månader om året, är kanske förprogrammerade att se allt i grått? Personligen är jag tvärtom. Det hindrar mig dock inte från att uppskatta neutralerna och verkligen gilla det som är riktigt fint. Även om jag föredrar färg, både i min klädsel och i min inredning.

Inlägget om northmodern är i två delar, missa inte heller första delen som handlar om just färg. Njut och inspireras!

Inte alla neutraler är grå – dessa vaserna drog min blick till sig, speciellt de prickiga och ALLDELES EXTRA SPECIELLT med körsbärskvistarna i! Jag är obotlig romantiker och som sådan måste man ju älska körsbärsblom! Från Schernings utställningsmonter. Inte helt säker på om vaserna ingick i utbudet eller om de var stämningsskapare – inspirerande i vilket fall som …

144

 

 

 

 

 

 

 

PÄLS! Finns det något mer nordiskt än får- och renskinn?! Och så otroligt vackert i heminredning! De uppenbara användningsområdena är som fällar på stolar eller bänkar, men även kuddar och fotpallar gör sig fina med päls. Och ja, man kan så klart ha olika uppfattning och åsikt kring användandet av päls, men just i fallet med både får och ren anser jag att de är nyttodjur och därav berättigat. Vi äter köttet och använder benet av ren så varför då låta skinnen gå till spillo? Natures Collection, som företaget i bild heter, använder sig dessutom av spillbitar skinn från slakterierna. Vilket man ser om man vänder fällarna som är ihopsydda. Jag ställde frågan till företaget om djuren är slaktade enbart i Norden, eller om skinnen kommer från andra delar av världen också, då de även använder kaninskinn. Med tanke på djurskyddsaspekten. Så här svarar Julie Glud Heiredal/säljchef Skandinavien: ”Det är viktigt för oss att vi har leverantörer som använder certifierad päls, så vi inte riskerar få päls från djur från Kina. Däremot producerar vi våra produkter där. En del av våra pälsar är biprodukter, t.ex. kaninen som kommer kommer från Sydeuropa och Spanien, där man äter mycket kaninkött. Vi gör hela tiden vårt allra bästa för att se till att vi får vår päls från länder som är noga med djurskyddet och där man till exempel håller koll på bondgårdarna djuren kommer från.”

IMG_20150123_150211

 

 

 

 

 

 

161

 

 

 

 

 

 

Bomull är en mycket gammal kulturväxt i flera andra delar av världen. Tyvärr har rovdriften av bomullsodlingar, bidragit till enorma arealer utarmade jordar både i Indien, Egypten och även i USA. Katastrofalt. Det kan ta så lång tid som upp till 30 år för en jord att återhämta sig och kunna börja producera grödor igen. Företaget The Organic Company tillverkar textilier enbart av ekologiskt odlad bomull. Den ekologiska bomullen är fri från genmanipulation. Man använder ej heller farliga kemikalier i framställningen vilket innebär att slutprodukten är giftfri.

IMG_20150123_150252

 

 

 

 

 

 

Sekretären – den bortglömda möbeln. Jag själv har en gammal ärvd sekretär, i körsbärsträ tror jag, som jag ärvt av min mormors syster Hildur. En fantastisk pjäs med både små lådfack, klaff och stora lådor för linneförvaring. Sekretären nedan är en modern, streamlinad variant från arkitektduon Sanne Kyed och Anne Noerberg, baserade i danska Aarhus med företaget Nordvink.

IMG_20150123_150328

 

 

 

 

 

 

Ytterligare ett exempel på en modern trädesigner och skåpstillverkare är the_oak_men, som med sin 50-talistiskinspirerade stil för tankarna till klassiska Danish Modern-rörelsen.

IMG_20150123_150805

 

 

 

 

 

 

 

När du tröttnat på loungemöbeln i svart plastrotting, likadan som alla andra i hela kvarteret … Trimm Copenhagen tillverkar coola och annorlunda utemöbler i textil.

159

 

 

 

 

 

 

Hollywood-Glam! Inte kanske vad jag själv skulle valt till mitt hem, däremot mitt kontor! Jag formligen äääälskade dessa glittriga diamanter! Från Reflection by Hugau/Larsson.

168

 

 

 

 

 

 

170

 

 

 

 

 

 

Glas och kelim – två andra storfavoriter i min värld. På 80-talet skulle allt glas vara mörkt koboltblått, nu är det tack och lov andra nyanser av blått som gäller – påfågel eller åskmolnsblått är stort. Dessa fina glasvaser, samt även den vackert neutrala kelimen, från RO.

IMG_20150123_172014_resized

 

 

 

 

 

 

Porslin är en riktig klassiker och tacksam att dekorera med. Denna sköna vas för flera blommor i havsanemon-formation tillhörde en av mina personliga favoriter – jag kan se den göra sig mycket väl som bordsuppsättning. Från svenska Living Story med showroom i Åstorp.

175

 

 

 

 

 

 

Etniskt! Sedan ett tag en trend, både inom inredning och mode. En trend som med jämna mellanrum dyker upp igen. Och nu håller den i sig. Kanske för att det faktiskt inte ens ÄR en trend – jag tänker på alla de afrikaner, balinerser och västindier som faktiskt lever hela sina liv med denna stilen. Och där nån smart västerlänning kommit på idén att göra mode av deras livsstil. Jaja … vackert är det i alla fall! Dessa exempel från De Fire Årstider – Home. Neutraler i alla sin avskalade skönhet! Så, hem och inred nu för allt vad ni orkar!

163

 

 

 

 

 

 

IMG_20150123_150625

 

 

 

 

 

 

IMG_20150123_150546

0 comments on “northmodern – del 2Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *