modeföreläsningar

Nördcafé Malmö om mode och identitet

Igår kväll hade jag roligt! Sådana här föreläsningar gillas högeligen av mig! Föreläsningar där formen är mindre stiff, och det mest känns som om man satt hemma i någons vardagsrum och tjafsade lite sinsemellan. En känsla jag anstränger mig att få till i mina egna föreläsningar, som jag inte vill heller ska verka så ”pekpinne”, utan mer tjäna som inspiration och glädja i frågeställningarna.

Jag deltog i ett evenemang kallat ”Nördcafé Malmö”, Form Design Center, i arrangemang av Briza Maxima. Temat för kvällen handlade om hur vi bygger våra identiteter (eller inte!) med hjälp av mode och kläder. Ett ämne som så klart ligger Stilverket varmt om hjärtat, eftersom det är essensen i min verksamhet.

Inbjudna föreläsare var Hanna Wittrock, socialantropolog vid Lunds Universitet och Andreas Manhag, antikvarie på Historiska Muséet vid Lunds Universitet. Två väldigt personliga och udda föreläsare som verkligen visade sitt engagemang för temat. Och när jag säger ”udda” menar jag det inte i betydelsen av ”konstig”, utan annorlunda normen av den givna föreläsaren. Ett fenomen vi även diskuterade under kvällen – ”udda” och dess betydelser av positivt och negativt. Högst relevant inom modet – är man udda för att man vill vara det, eller är man bara ”udda”?

En trend som diskuterades var Hunter-gummistövlarna. Ni kommer säkert ihåg dem, knähöga gummistövlar som användes av unga tjejer dag och natt för nåt år sedan. Min egen iakttagelse på fenomenet är att trenden peakade för kanske tre somrar sedan, då sju av tio studentskor bar stövlarna på sin utspark, i kombination med den skira, vita klänningen. Samtidigt verkade alla simultant upptäcka hur knasigt det faktiskt är att trava runt i gummistövel en varm dag … Trenden dog lika plötsligt som den uppstod och nu ser man nästan ingen som bär stövlarna längre.

Jag menar inte att hänga ut tjejerna, de är bara med för att illustrera trenden.
Jag menar inte att hänga ut tjejerna, de är bara med för att illustrera trenden.

Hanna visade även en bild på Beyoncé, bärandes den svindyra LV-väskan ”Patchwork Bag” nonchalant över axeln. Väskan tillverkades endast i 24 ex och kostade 45.000USD = 291.456SEK med dagens kurs … Nåväl, det lustiga är att efter att bilden med Beyoncé publicerats, dog världens fascination med väskan. Kanske ett sundhetstecken?! Plockade lite skratt-poäng i publiken när jag då poängterade att den människan vill man ju INTE vara, som tar död på en trend, och som är den SISTA att bära den … beyonce-patchwork3

På bilden Rebecka Eriksson, moderator och en av grundarna för Briza.

nörd

 

 

 

0 comments on “Nördcafé Malmö om mode och identitetAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *