Helena Berg gifter sig med Stefan Berg och anlitar Stilverket BERG! Del 4

TOILE

Fredagen den 19juli: en rulle mönsterpapper på femton meter och fyra meter oblekt bomull senare, är så toilen (provplagget) klar för provning. Det kanske låter mycket med femton meter papper, men det blir så när man konstruerar en mönsterdel i etapper. Först gör man grundmallen för fram- och bakstycke. Den sparar man alltid för att ha att utgå ifrån för resten av mönsterdelarna. I detta fallet då vi ville ha in hela vidden i kjoldelen från höften, ritar man sedan av grundmönstret och klipper upp, som på bilden i förra inlägget, i solfjädersform. Man ”klipper” på så vis in mer vidd i plagget utan att öka mängden tyg i midjan. Solfjädersformen tejpas upp och ritas av ännu en gång – detta blir då den riktiga mönsterdelen. Och det är här man kan behöva ta golvet till hjälp …

Redan nu har vi alltså använt ca 1,6m – hel längd på mönsterdel, x 3. Och då har man ”bara” konstruerat en plaggdel – framdelen, återstår bakdelen med släp, livet, och den lilla boleron med trekvartsärm. Livet konstruerades även det med solfjädersteknik, då vi ville få in vidd under bysten men behålla axelpartiet slätt. Det är även på denna första provklänning man gör alla eventuella ändringar på, vilka man sedan ritar in i mönstret innan man klipper det dyra, fina sidenet.

3st

Nu hade Helena även hittat den perfekta sandaletten, lagom hög klack, mycket 30-talskänsla med T-slejf och i en fin, mörk blodröd kulör. Här provar Helena sin blivande klänning:

3prov

 

 

0 comments on “Helena Berg gifter sig med Stefan Berg och anlitar Stilverket BERG! Del 4Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *