Hatt Nu!

Jaaaaaaa!!!! Kan man bli annat än jublande glad av att se var och varannan besökare på modemässan iklädd hatt?! Och var och varannan utställare som även visar hatt som stark trend?! Hatt går mycket väl ihop med den allmänt rådande 70-talstrenden, däremot ser vi inte längre slokhatten! I bild ser ni ett mycket bra exempel på nutida tolkning av 70-talshippien, från amerikanska Lucky BrandLuckybrand2

Slokhatten har utgått till förmån för det mer strikta herrstuket. Det var till och med en så stark trend på mässan att man valt att ta in en helt egen hattmakare – Peter Robert Hornskov, som satt och arbetade med hattstock och filt. Kolla in hans websida ni som gillar storytelling!

186kop185kop

 

 

 

 

 

Jag blir överlycklig! Hattälskare som jag är sedan länge tillbaka. Sedan barnsben faktiskt, har jag burit hatt, alla möjliga modeller och varianter och kan väl inte direkt sägas ha någon favorit. Ja, ok då, min farfars gamla Borsalino, i klassiskt herrstuk från 30- eller 40-talet. Jag bär den oftast utbucklad, med inspiration av peruanska indiankvinnor

hatt6hatt7

 

 

 

hatt10kop

Hattarna jag ser just nu är också de i herrstuk, i tungt, svart ylle och ofta stramt Amish-inspirerade, som denna från Tiger. Bild EnkiVillage/Tiger

hatt9hatt11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och kan man tänka sig, under modeveckan i Köpenhamn, sprang jag bara helt oförhappandes på en underbart cool, klassisk herrhatt som jag bara var tvungen att äga. Den var på rea på Handler, min egen hovleverantör av band och sybehör. Den här kommer jag använda LIVET ur i höst och vinter!

hatt1

Andra modeller som är gångbara just nu är Gaucho-stuket – den sydamerikanska cowboyhatten, även dessa gamla favoriter i min garderob:

hatt3

En annan rolig grej man kan göra som är både myyyycket fint och garanterat unikt, är att använda herrhatten ihop med ett knutet flor. Använde min mormors gamla sorgflor (!) en gång i tiden, men det har nog försvunnit i nån flytt … (inspirationsbild, kommer ej ihåg var jag hittat den)

299

Inför hösten och vintern finns det en rad olika märken som kör hatt som accessoir, jag har bl a. hittat fina herrhattar hos Samsøe & Samsøe, Filippa K och så klart även H&M. Fast H&m mest fortfarande har slokhatten, som känns något utgången nu … Jag tror faktiskt de allra flesta butiker/märken med hedern i behåll har ett urval hattar att välja på inför kommande säsong!

Som sagt, har jag alltid burit hatt och här kommer en liten kavalkad av mina käraste hattar genom tiderna: liten Mia på finpromenad i vit, virkad hatt och röd skinnkappa, jag i ryssmössa, jag i slok-keps, jag i älskad solhatt, jag som rebellisk (!) tonåring i herrhatt, jag i tidiga 80-talets stora vinnare – Vega-mössan och slutligen jag 1988, nyss hemkommen från Seychellerna iklädd lokalt inhandlad halmhatt. Jodå, ni ser rätt – ett tag hade jag svartfärgat hår. Depp-rockens era …

hatt2hatt5

 

 

 

 

 

hatt1hatt3

 

 

hatt4423

 

 

hatt8kop
Bilder Copyright Mia Berg/Stilverket

 

2 comments on “Hatt Nu!Add yours →

    1. Han rakade sig med kniv och jag fick löddra! Sen tog han på vit skjorta, slips, kostym, överrock och nyputsade skor innan han gick en promenad på stan. 😉 Tider det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *