Fönsterskyltning! Del 1

carlskylttrebild1

Den senaste tiden har media massivt rapporterat om Malmö citys alla butiksnedläggningar. Konjunkturläget bidrar så klart, men det talas även om en överetablering av shoppingutbudet i hela Malmö, inte bara i city.

Gågatan i Malmö har sedan flera decennier, förutom att vara en shoppinggata, även fungerat som en transportled för människor på väg till sina jobb i city. En liten trevlig väg att gå, något att titta på och kanske bli inspirerad av. Det som händer just nu, med flykten av handeln från city är däremot inte trevligt. Följden blir tomma butiker med skyltfönster som stora, gapande hål i väggen. Effekterna på längre sikt kan innebära förslumning av hela kvarter, när människorna flyr området. Det vill vi verkligen inte se hända med vårt kära gamla Malmö!

Stilverket har nu fått i uppdrag av Malmö Citysamverkan tillsammans med fastighetsägarna, att skylta upp i fönsterna i den f.d. Carlings-butiken på Södertull. Ett första steg i ledet att minska de negativa effekterna av en tom och trist lokal. Bra initiativ tycker vi! Låt mig nu bli lite sentimental och tillbakablickande …

Jag växte upp under 60-talet. Långt innan ordet ”gågata” var stapelvara för svenska städer. I Malmö hade vi ju fördelen att kunna åka till Köpenhamn, med det mysiga gångstråket ”Ströget”, och det var väl därifrån politikerna tog inspirationen då man på 80-talet lade om stora delar av Södergatan och Södra Förstadsgatan till gågata. Superlyxigt kändes ju det! Som ett helt nytt centrum att återupptäcka!

Men även innan gågatan, fanns det en kultur i Malmö, då hela familjen åkte upp i city på lördagen för att ta hand om inköp och ärenden och bara ”gå på stan”. En aktivitet helt i sig själv. Man promenerade runt, kollade alla små butiker, shoppade kanske lite men det var ingen nödvändighet utan det var mest utflykten i sig, upplevelsen av att flanera runt bland andra helglediga och glada människor som var det viktiga. Och innan man åkte hem var fika i NK-baren ett måste. Jag fick barnglassen. Till lunch! Jag som aldrig ens fick den minsta lilla godisbit utanför lördagen, fick helt plötsligt frossa loss på en ENOOOORM glass, lika stor som jag själv, med rån, strössel, vispgrädde och chokladsås! Bara så där! Bara att ”vi var på stan”.

Den känslan, av att ”vara på stan”, av att det är något speciellt, tror jag har gått förlorad hos många. Nu är det så enkelt att shoppa när som helst. På lunchen kan man smita inom H&M och slita åt sig den där blusen. För att inte tala om nätshoppingen – tillgänglig dygnet runt. Jag skulle vilja göra något för att återigen få folk i Malmö att tycka att det är något speciellt, något spännande att ”åka upp på stan”. Vi får väl se vad det kan bli …

0 comments on “Fönsterskyltning! Del 1Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *