Dardel och stilaspekten

Nu är det snart sista chansen att se Nils Dardel-utställningen i Malmö (t.o.m. 6/9) på Moderna Muséet. Vi var där en dag i våras (inlägget har hamnat på kö …), och jag blev inspirerad av modet och stilaspekten i både hans bilder men även i hans liv. Dardel (1888 – 1943) såg sig själv som ”dandyn” personifierad, stilen på modet under samtiden (läs mer om den igen återkommande dandy-trenden här). En raffinerad elegant som även avbildade sig själv som sådan, dock ofta med ett drag av världsfrånvändhet. Självporträtt från 1911

dar1dar11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På bilden nedan ser vi ett av hans mest berömda verk, ”Den döende Dandyn” från 1918. Passande nu när vi ser en trend inom modet med ny-dandyism!

dar10
Dardel var verksam i en tidsepok som stilmässigt tilltalar mig något enormt, inte bara med synpunkt på konsten men även framför allt modet under denna tid fascinerar och lockar mig. Notera speciellt i bilden nedan, armbandet i form av en orm som slingrar sig runt överarmen – oerhört poppis under 20-talet och inspirerat av den mycket romantiserade bilden av österlandets mystik. Även skärningen på klänningen mycket tidstypisk, rakt skuren, linneringad. Antagligen i sammet eller satin att döma av materialåtergivningen. Bägge är porträtt av Dardels fru Thora.

dar2dar3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konstintresset har jag med mig sedan barnsben, men störst av allt är mitt modeintresse och kanske mest därför, ville jag se utställningen. För att mode och konst speglar sin samtid och bär vittne om människor som har levt och även samhällsströmningar.  Jag blev inte besviken. Bilden nedan är ett porträtt av konsthandlaren Alfred Flechtheim, från 1913, iklädd vad som troligtvis är en jaquette (morning coat) vilken bars ihop med randiga byxor och är en typisk kvarleva från 1800-talet. Vår käre konsthandlare brydde sig nog mindre om modet för dagen än den tidlösa elegansen … I detta verket syns Dardels kluvenhet mellan de äldre stiluttrycken och modernismen.

dar7
Dardel tillhör en av epokens mest namnkunniga konstnärer, under en tid då samhället stod inför stora omvälvningar. Industrialismen gjorde stort avtryck i konsten, men Dardel själv blev aldrig någon helhjärtad modernist. I sitt stiluttryck väver Dardel in sagor och har ett närmast naivt manér med dragning åt 1880-talets formspråk. Dardels ibland ganska så bisarra, ja till och med morbida motiv, väckte en hel del anstöt och ansågs provocerande. Som i ”Visit hos excentrisk dam”, målad 1921.

dar8
I ”Svartsjukedramat”, från 1921, ligger hjältinnan med blodet rinnande, iklädd en för tiden vågad ensemble, en byxdress som skulle kunna vara inspirerad av österlandets dräkter och troligen även av den vid tiden mycket inflytelserika ”Ballets Russe” – det kringresande balletsällskapet bildat av Sergei Diaghilev. Ballets Russe var, förutom sina dansare, även berömt för att dra till sig alla tidens stora konstnärer och designers, såsom Léon Bakst, Natalia Goncharova, Mlle Chanel, Picasso, Matisse och Dalí för att nämna några.

dar9
Dardel blev under sin samtid berömd för sina societetsporträtt. En grupptillhörighet som han kände sig bekväm med och elegansen han avbildade var även den hans egen. Här två porträtt, det första av Rolf de Maré 1916, konstsamlare och ledare för Svenska balletten i Paris, och det andra av Gaby från 1925.

dar4dar5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I min blogg kommer ni inte att bli bombarderade med selfies av min ringa person, däremot gillar jag teman. Och jag tycker mycket om att klä mig efter vissa tema så ni ska nu få ta del av mitt tema för dagen! Nils Dardel till ära var jag inspirerad av 20- och 30-talen, i basker, stickad fiskbensmönstrad (stort på den tiden!) kavaj och en jerseyklänning påminnande i både mönster och färgskalor, om textilkonstnärinnan och designern under epoken, Sonia Delaunay (henne kommer jag med största sannolikhet att behöva återkomma till i framtiden). Här har jag valt att ”plocka ner” finhetsgraden på klänningen, dels med hjälp av den stickade kavajen, men framför allt med hjälp av en lite grövre känga. Ett enkelt sätt att börja bära mer klänning om man inte är van vid att känna sig för fin. En känsla jag inte alls förstår, men förstår att många känner …

dar6

Bild Copyright Mia Berg/Stilverket

0 comments on “Dardel och stilaspektenAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *